Här har jag samlat pedagogiska tips för att skapa förutsättningar för en god läs- och skrivförmåga. Vissa delar har man endast åtkomst till om man är inloggad i arvika.com-domän. Ni som är intresserad av materialet utanför domänen kan ta kontakt via mail.
Det kan ibland vara svårt att veta hur man ska arbeta. Det finns många olika sorters läromedel, böcker och material samt ett antal olika arbetssätt och metoder. Ibland är det tillfälligheter som styr vilket arbetssätt eller material som en viss skola eller lärare använder. En kartläggning av elevens eller elevgruppens behov borde styra valet. Man bör även beakta vilka faktorer i läsningen som olika material och metoder fokuserar på och vilka möjligheter man har att genomföra och fullfölja metodens eller materialets intentioner.
Man bör vara försiktig, rent av misstänksam, mot metoder som lovar snabba resultat. Det tar tid att lära sig läsa!
En kort översikt över material och metoder.
Väsentliga ingredienser för en lyckosam läsinlärning är:
Nedan listas ett urval av läromedel och metoder. Till flera av materialen erbjuds utbildningar. Skoldatateket rekommenderar Svenska Dyslexiföreningens skrift "Skapa förutsättningar för en god läs- och skrivförmåga"