AKK
AKK är en förkortning av Alternativ och Kompletterande Kommunikation. AKK är den BRO av insatser som behövs för att ersätta eller komplettera ett bristande tal/språk i kommunikationen mellan människor. Skolan ska ge förutsättningar och möjligheter till kommunikation för alla elever i alla skolformer. Tillgång till språket är en mänsklig rättighet och från och med 1 januari 2015 gäller en ny lag som innebär att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning är grund för diskriminering.
Barn och elever som har behov av AKK kan ha olika typer av funktionsnedsättning. Behovet av kommunikationsstöd varierar och förändras i ett livsperspektiv, beroende på situation och sammanhang. Målgruppen delas ofta in i tre huvudgrupper:
Personer i behov av:
- AKK som uttrycksmedel - enbart för att uttrycka sig.
- AKK som komplement - för att förstå och eller uttrycka sig.
- AKK som alternativ - för att förstå och uttrycka sig.
Heister Trygg & Andersson (2009) beskriver AKK utifrån BRO-modellen som förtydligar kommunikationens beroende av:
- Barnet, eleven.
- Redskapen som barnet/eleven behöver för att utrycka sig och förstå; symboler, tecken, hjälpmedel.
- Omgivningen runt barnet, eleven.
Hur kommunikationen fungerar för barnet, eleven, i behov av AKK, avgörs av omgivningens förhållningssätt, förväntningar samt tillgången till olika kommunikationssätt. För att barn, elever i behov av AKK ska ges en tillgänglig lärmiljö krävs att skolan anpassar kommunikationen på ett sätt där alla kan vara delaktiga. Läs mer under länken:
Vilka alternativa kommunikationsredskap som behövs är givetvis individberoende. IKT kan fungera som kommunikationshjälpmedel för många barn, elever. Digitala verktyg som dator, iPad och smarta telefoner kan underlätta kommunikation, samspel, delaktighet och tillgänglighet. Skoldatateket ger stöd och råd till skolor och pedagoger kring dessa frågor utifrån barnets, elevens specifika behov. Skoldatateket samarbetar även med barn- och ungdomshabiliteringen, hörsel- och syncentralen samt SPSM.
Läs mer om olika kommunikationsappar under länken: http://www.appstod.se/kommunikation/alla-appar/
Lästips: "Alternativ och kompletterande kommunikation i teori och praktik". Heister Trygg, B & Andersson, I 2009.
"AKK i skolan: en pedagogisk utmaning". Heister Trygg, B, 2012.
"Se mig! Hör mig! Förstå mig!" Winlund, G & Rosenström Bennhagen,S, 2004.